Viya Fishing & Always Fun Fishing

Тел: +359 887 519 915 / Раб време: Понеделник – Петък 10:00 – 18:00

Кастинг и тролинг риболов на Паламуд

Всичко за риболова на Паламуд

Здравейте фишинг маниаци!

Тази година морския риболов в България е нещо ……, което наистина трудно може да се опише с думи. То не беше сафрид, зарган …….., а от края на лято 2022 се започна с улова на Паламуд. А що е то паламуда? Прилича на скумрията, като дължината им достига до 85 cm, а теглото – до 7 kg. Цветът им е металносив, с надлъжни ивици. Коремът е сивкав. Има голяма уста с остри зъби. Изключително силна и борбена риба за размерите си. Хубави екземпляри в нашето Черно море се считат риби над 1,2 кг.

 

Паламуд от Черно море

Край българските брегове идва от Мраморно и Бяло море, напролет хвърля хайвер, а на есен се връща затлъстял. Точно и тогава вкусовете му качества са най-добри.

От месните рибари се знае, че паламуда излиза в близост до българските брегове веднъж на няколко години. Като в повечето случаи това зависи от температурата на водата, ветровете и теченията. Във въпросната 2022г. климатичните условия бяха перфектни за това паламуда не само да мине покрай Българските брегове, но и да остане за дълго време.

Последваха уникална слука от вкусната риба за много от рибарите по нашето Черноморие. Буквално лодките и бяха пълни с риба от вида Паламуд.

 

Лодката ни е пълна с риба

Най-уловистия метод за риболов на паламуд е разбире се с мрежа. Но за обикновените рибари методите на ловене, които се практикуват са на тролинг и кастинг.

Какво е тролинг риболова за паламуд?

Тролинг риболова е влачене на риболовния такъм с лодка. Спрямо рибата, която търсите задавате определена скорост на лодката. По този начин хем си правите разходка с лодка, хем може да хванете и риба. Това е краткото и лесно обяснение на тролинг риболова. Както във всеки един такъв и тук си има специфика и то не малка, но това няма как да се пресъздаде лесно на хартия. Аз лично години ходя на тролинг риболов и има неща, които все още не съм научил 🙂

Нужното оборудване за тролинг на паламуд!

Разбира се първо ви трябва въдица. Задължително въдицата трябва да е с по голяма акция на действие – около 100гр акция е ок за нашите черноморски паламуди.

 

Shimano Catana FX 50-100

Следващото е макара в размер 4000, 5000, 6000 . Като тарикатлъка при макарата е да бъде ниско оборотна, например – 4.4:1 ; 4.6:1 ; 5.0:1 Това е важно тъй като по този начин макарата ще има мощност в предавателното и число и преодолява съпротивленията много по лесно на такъма и улова.

 

Shimano Socorro SW5000 4.6:1

Влакното е хубаво да бъде #1 или #1.2 по японската номерация цвят – многоцветно ( multicolor) . Така ще има достатъчно здравина да извадите 5-6 риби наведнъж, а поради малкото сечение ще може да потопите воблерите на желаната дълбочина. Многоцветно за да знаете по лесно и бързо колко метра отпускате влакно

 

YGK Upgrade Pentagram X8

Чепаре – чепаре всеки може да си направи или закупи от риболовен магазин. Когато рибите са големи е хубаво чепарето да е с куки 2/0. А колко куки ще има на чепарето зависи само и единствено от вашето желание.

 

Чепаре – Viya Fishing

И завършваме цялата линия с воблер. От воблера зависи дали ще чепарето ще отиде до заветната дълбочина където са рибите. Също и цвета му има значение за атаките. Много често, когато рибните пасажи не са гъсти има успех само на воблер. Тогава разбирате как цвета е от значение. Важно е цветовета да са UV и според нашия опит има си така наречените морски цветове. Ак не сте запознати с тях, сме сигурни че във всеки уважаващ се риболовен магазин ще ви дадат съвет какъв воблер да си купите.

 

Rapala Deep Tail Dancer PTU

Какво е кастинг риболов на Паламуд?

Кастинг риболова е върха на айсберга от гледна точка на удоволствието при улова на Паламуд.

Може да се практикува както от брега така и лодка. Като сега ще се концентрираме върху кастинг риболава от лодка.

Там правите същото нещо като при риболова от брега, но има малко разлика в това, че не е нужно да сте с дълги въдици. Поради това, че сте на лодката и можете да се приближите до риболовните места не ви е нужно да постигате далечни дистанции при замятане. Може спокойно да ловите с въдици с размер 2.20м ; 2.30м ; 2.4м . Една подобна въдица е хубаво все пак да бъде с горна акция 40-50 гр. за да може да изхвърля и по тежки примамки (повърхностни например)

 

Shimano Technium AX Predator 80MH

Тук вече има разлика и при макарата в сравнение с тролинг риболова. Нужна е бърза макара с препоръчително предавателно число 6.2:1 . По този начин морските примамки заиграват по бързо. А и вече воблера го водите вие, а не лодката. Пак да повторя най-добре бърза макара

 

Shimano Stradic FL 4000XG

Влакното отново е хубаво да бъде #1.2 по японската номерация, като този път не е нужно да бъде многоцветно.

При примамките/воблерите имаме цял един необятен свят. Много доказани такива има като например – Smith Haluca 145s/f , Shimano Silent Assassin 140s/f , Duo Spearhead Ryuki 110 SW , Duo Tide Minnow 160 и много други. В случая ако гледате видеото ни по долу ние ловим с тези, които изброих.

 

Shimano Silent Assassin 140F 10T

Това беше за широко разпространените начини на риболов на паламуд в нашето Черно море. Всичко това сме го заснели във видеото по долу. Признавам си, че емоцията беше голяма и с нетърпение очакваме отново срещата ни с този черноморски хищник. Ако искате да сте съпричастни с нашата емоция гледайте видеото ни в YouTude.

Не забравяйте да се абонирате за канала ни там Always Fun Fishing!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *