Viya Fishing & Always Fun Fishing

Тел: +359 887 519 915 / Раб време: Понеделник – Петък 10:00 – 18:00

Ревю на Shimano 2022 Stella FK

Добре дошли в ревюто на макарата за риболов  Shimano Stella FK . Икономическото състояние в света е динамично с тези постоянно вдигащи се  разходи и финансови сътресения. И все пак търсенето на макари от най- висок клас е толкова силно, колкото никога не е било. Shimano Stella в продължение на много години се счита за Rolls Royce сред макарите за риболов. Взехме в ръцете си новия флагман Stella FK от пускането му на пазара и ще споделим нашия опит с вас.

Shimano Stella FK 3000XG

Историята на Shimano Stella FK

Първо, нека се докоснем до историята на тези макари. Продуктовата гама първоначално беше пусната през далечната 1992 г. През цялото това време имаше някои промени в  именуване на макарите, но през последните години остана със Stella F и Stella SW. Точно така, Stella се предлагат в 2 варианта, SW означава Saltwater и е направена предимно за риболов в морето или от брега, но за по-големи видове риба като например кралска риба, риба тон, Gt, Amberjack и др. Другата версия на Stella е  версията F. Буквата F означава Finesse(финес), създадена за по лек риболов в сладка или солена води – например за бяла риба, щука, лаврак, лефер и всякакви други хищници от брега.
По същество 2 различни макари под едно име, насочени към различни аудитории.

Shimano Stella Fk & Stella Sw-C

По принцип има опресняване на тези серии макари на всеки 3 или 4 години. Всеки път, когато Shimano разкрива нова версия на тази серия макара, те я идентифицират, като се преместят с една буква в азбуката. Така стигаме до Stella FK и Stella SWC. Тези макари са произведени в Япония (като всички продукти от висок клас на Shimano). Както може да се очаква, те идват с висока цена, но в замяна предоставят на потребителите най-новите технологии, най-качествените компоненти и най-добрите функции.

Това ни води до Shimano Stella FK 2022

След няколко години на бавно развитие от огромното мнозинство производители на риболовно оборудване поради COVID, ние посрещнахме Shimano Stella FK. Колкото и да е странно, новата Stella FK беше пусната на пазара в същия ден като нейния основен конкурент, флагманът на  Daiwa –  Exist 22.
Предишната Stella FJ беше хубава макара, която се представяше добре, но вероятно й липсваше някаква иновация. Този път новата Stella FK носи със себе си цял набор от технологични постижения. Голяма част от които се представят като Infinity. Да, свикнете с термина „безкрайност“, тъй като ще чуете много за него. В тази статия имаме за цел да премахнем голяма част от маркетинговия жаргон, като ще се опитаме да ви обясним тези нови функции в практичен смисъл, за да можете всъщност да разберете какво представляват и защо това може да ви е от полза на вода.
Направили сме вече доста тестове на тази макара в продължение на повече от 10 месеца и наистина сме впечатлен от нея. Изглежда страхотно и се държи добре по време на риболов. Ловяли сме с нея и от брега и от лодка, както в море така и в язовири.

Външният вид на Stella FK

Със сигурност сме свидетели на тенденция през последните години на макари от висок клас, които се ориентират към почти обикновен сребрист дизайн. Stella FK следва тази тенденция, като естетиката е проста, но зашеметяваща. Елегантен сребрист дизайн с вертикални прорези по ротора. Почти тъмен хромиран цвят, който кара макарата наистина да се откроява. Изглежда елегантна, солидна и привлекателна. Също така изглежда страхотно, когато е навита с плетено влакно в ярък цвят и е поставена на въдица от висок клас като например Shimano Exsence Genos


Shimano Stella 4000M & Shimano Exsence Genos

Какво да очаквате от Shimano Stella FK

Тя е просто изключително плавна. Когато завъртите дръжката и я пуснете, ротора продължава да се върти и върти, и ви дава това усещане за безкрайна плавност и удовлетворение. Интересен момент, тъй като Daiwa 22 Exist е тръгнал в съвсем друга посока. Там концепцията е върху забавянето на въртенето, така че да можете да стартирате и спирате макарата с лекота. Не можем да преценим кое е правилно или грешно, но  Stella FK се усеща много по-добре в ръката ви поради тази причина на безкрайна  гладкост/плавност (Infinity smooth). При битка с риба макарата се справя изключително добре. Например модел 2500HG е оценена с капацитет на съпротивление(драг)от 9 кг и се справя с лекота с много видове риба различни по размери.

Реденето на влакно при Stella FK

Сега това е любимата ни функция на новата Stella FK. Реденето на линията/влакното е доста изключително. Shimano промени движението, така че ротора и рамото на фиксатора се движат нагоре много по-бавно от другите макари – това е така наречената бавна осцилация. Това означава, че  влакното, когато се навива в шпулата е по-близо едно до друго, а и по-стегнато. Това прави плетеняка да излиза при замятане още по свободно от макарата, защото то е подредено право, а не х-образно. Може да не звучи като такава, но това е ключова характеристика, която отличава тази макара от другите макари от висок клас.

Драг система на Stella FK

Драг ноба не е толкова шумен като на най-новия Twin Power (или Daiwa Exist 22) и е изключително чувствителен. Той се справя удивително и все пак звучи отлично. Драг съпротивлението е от 3кг за най-малкия размер до 11кг за C5000XG

Надеждност на Stella FK

Както споменахме в началото на статията, използваме тази макара от 10 месеца и наистина я изпробвахме за различни видове риболови. Няма никакви козметични признаци на износване и изглежда така както в деня на разопаковането и. Сега, разбира се, не можем да коментираме колко издръжливи ще бъдат в продължение на много години, но се утешаваме, че в исторически план гамата от макари Stella има наистина силна репутация на много издръжливи и издържащи теста на времето риболовни „машинки“. Според нашия опит със други Stella макари, които сме притежавали и все още притежаваме, това са едни  много, много, много издръжливи и трудни за „убиване“ макари.

Цена на Shimano Stella FK

Е, това е моментът, който може да изплаши някои риболовци. Тези макари се продават в ценови диапазон 1360 – 1460лв. Не се притеснявайте, Shimano ги продава като топъл хляб, защото това е име на най-добрата технология за риболовна макара, която може да се купи с пари. Най-добрите иновативни компоненти от световна класа, функции, стилен външен вид и издръжливост правят тази макара да си заслужава всеки лев. Като вземете предвид, че в наши дни можете да закупите някои много добри макари от среден клас на пазара за между 350 и 500лв, то 1400лв са много пари.
Макара като тази обаче се очаква да ви бъде вярна много години, ако се грижите за нея правилно(а и не чак толкова). А удоволствието…., е удоволствието винаги е гарантирано на най-високо ниво.

Сега идва време да разгледаме някои от маркетинговите игри на производителя

INFINITY XROSS

Напредъкът в технологиите и дизайна на зъбите на зъбните колела подобрява повърхностния контакт и зацепването между тях. Този революционен дизайн ефективно разпределя натоварването, поставено върху повърхността на зъбите на зъбното колело, в по-широка област, за да предотврати повреда в точките на триене, като подобрява цялостната издръжливост на зъбното колело.

Infinity Loop

Бавна осцилация - позволяваща движението на ротора нагоре на долу по шпулата да се извършва бавно и плавно. Тази технология създава прецизно редене на влакното по шпулата. Резултатът е изключителен кастинг, особено и с леки примамки.

Infinity Drive

Структурата Infinity Drive е по-усъвършенствана версия на конвенционалната X-SHIP структура. Това прави изключително леко навиването при натоварване на макарата от голяма риба например.

Anti twist fin

Гъвкава полимерна перка монтирана близо до ролковия лагер на бигела. Това поддържа влакното опънато, за да намали провисването и предотвратява падането на влакното до дъното на шпулата или заплитане около нея

Dura Cross

Нов материал за драг шайбите, който е повече от 10 пъти по-издръжлив при съпротивление

Нова форма на AR-C шпула.

Ъгъла на пръстена на шпулата е намален, както и ъгъла по драг копчето. Това намаля значително риска от оплитане на влакното. Използвайки технология с доказан опит при Stella SW, върху пръстена на шпулата е нанесено защитно покритие за силна устойчивост на абразия, за да се запази първоначалното му гладко състояние.

Ако ви е харесала статията, може да ни подпрепите като я споделите !!!
5/5

1 Comments

  1. Ревю на Shimano Twin Power XD 2021

    […] морски риболов) и Twin Power FD (буквата F както споменахме в ревюто на Stella FК идва от финес, въобще макара за нормален спининг […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *