Viya Fishing & Always Fun Fishing

Тел: +359 887 519 915 / Раб време: Понеделник – Петък 10:00 – 18:00

Ревю на Shimano Twin Power XD 2021

През 2021 година Shimano пусна на риболовния пазар най-новата си версия на Twin Power XD – компактна, лека, мощна макара за солена вода.

Близнаци или тризнаци?

Shimano Twin Power XD се различава от добре познатите Twin Power “SW” (макара за  средно тежък и тежък  морски риболов) и Twin Power FD (буквата F както споменахме в ревюто на Stella FК идва от финес, въобще макара за нормален спининг риболов).  Twin Power XD се вписва между сериите SW и FD, предлагайки ултра лека, но  насочена съответно за солена вода версия макара, налична в размери от  Compact 3000 (C3000), размер 4000 и стигаща до Compact 5000 (C5000).

Трите „Twin Powers“ могат да бъдат малко трудни за различаване, но проницателните риболовци ще забележат как различните модели – FD, XD и SW – използват различни размери, технологии и материали, за да паснат за конкретни видове риболов.

Twin Power FD vs Twin Power XD vs Twin Power SW

Twin Power XD 2021 - Разликите

Това, което отличава Twin Power XD от другите му „братчета“, е използването на материал CI4+ на Shimano за тялото на макарата, MGL (магнезиев) ротор, IPX8 водоустойчиви лагер на бигела и Anti-riverse лагер. Също така и Cross Carbon Drag система на Shimano.
Иначе казано: Twin Power XD е по-лека и по-добре запечатана срещу солена вода от Twin Power FD (също предлагана в размери C3000 – C5000).
А в сравнение с Twin power SW е по-лека – но също така изключително здрава, като е подходяща за замятане на примамка в солена вода. Така тя е 100% алтернатива на най-малките модели Twin Power SW  ( размери 4000 – 5000)

Използване на 21 Twin Power XD

Ние използваме  размер 21 Twin power xd С5000ХG , което ще рече от най бързата предавка в гамата на XD (6.2:1) . Използвам я за повърнохности примамки, игли, по големи воблери и по големи силикони. Основно при кастинг риболов от брега. Справя се блестящо с това за което е направена.

Когато за първи път завъртите дръжката на този Twin, ще забележите много малко, почти никакво съпротивление и „леко“ усещане за навиване поради олекотената конструкция на MGL ротора. Twin Power XD е копринено плавен (все едно подкарваш електрически автомобил), дори и след като навъртя година употреба, като през това време е потапян изцяло почти всеки път когато съм газил с гащеризон в морето.  Никакъв проблем, просто след риболов измивате макарата под течаща вода и всичко е ок ! Все още не съм намерил причина да го сервизирам, но вероятно ще се погрижа скоро – като знам много добре на какво е бил подложен! 

 

Драга е също супер прецизен и плавен с изразен звънтящ звук. Сравнен с драг на Stella FK е доста по-шумен. За някои това плюс, за други минус.  Той може да бъде много затегнат, но когато ловим с влакна 20-25lb това е излишно.
Този Twin XD ме накара да преосмисля на какво е способна една лека и сравнително малка макара, казвайки го като човек който лови повече от лодка.

Ценови диапазон на 21 Twin Power XD

Направени в Япония Shimano Twin Power не са евтини и обикновено се считат за по-достъпна алтернатива на флагмана Stella. Twin Power XD не е изключение от това правило и се счита за макара от „висок клас“, с препоръчителна цена от 860лв. Нашите цени може да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *